2021-02-05 11:41:08• hírek • Bede Emőke

ASP-gyanús eseteket jelentettek Nagykárolyból és Apából is

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság még december közepén értesítette arról híroldalunkat, hogy sikerült felszámolni az utolsó afrikai sertéspestis-gócokat is a megye területén. Az ASP-mentesség azonban úgy tűnik, nem tartott sokáig, ugyanis ezen a héten Nagykároly és Apa területéről is jeleztek feléjük gyanús eseteket.

A DSVSA pénteki tájékoztatása szerint több, Nagykárolyban és Apában található háztáji gazdaságból is jelentettek olyan tüneteket, melyek az afrikai sertéspestis újbóli felbukkanására engednek következtetni, épp ezért mintát vettek, majd továbbították azokat egy akkreditált labornak elemzésre. 


Sajnos a betegség azonban nem csak a háztáji sertések kapcsán okozhat veszteséget, hanem a vadállományban is. Egyrészt a megyénk területén fellelt 257 darab elhullott vaddisznó közül 201-nek pozitív lett az ASP-tesztje, másrészt maguk a vadászok is kilőttek az afrikai sertéspestis megjelentése óta 2.791 vaddisznót, ám ezek közül csupán 154 állat hordozta a kórokozót.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: